CASTROL

Castrol je globalni lider u proizvodnji maziva, tekućina i potrošnog materijala.

Prije više od 100 godina, u 1899 godini, Sir Charles Cheers Wakefield je osnovao preduzeće C.C. Wakefield Co. Skromni početni kapital, ogromni elan, praktično znanje o mazivnim sredstvima i iskustvo u preduzetništvu, povezano s probojnošću i odlučnošću, bili su početak jedne od trenutno najvećih sila u motorizacijskoj branši – firme Castrol. Tajna dinamičnog razvoja firme je: lojalnost prema klijentima te visoka kvaliteta proizvoda.

Castrol je ovdje kako bi služio svakom vozaču, svakom motociklistu i svakoj industriji na svijetu. To čine pomoću inženjeringa za tekućine. To znači da stvaraju ulja visokih performansi, maziva, tekućine i masti za svaku primjenu koju možete zamisliti.

Na početku novog stoljeća Wakefield se zanimao za dvije nove sportske motorizirane naprave – automobil i avion. Kompanija je počela razvijati maziva za te nove motore koji su trebali ulje dovoljno tekuće da radi u hladnom motoru pri pokretanju i dovoljno gusto da nastavi raditi pri vrlo visokim temperaturama. Wakefieldovi znanstvenici ustanovili su da dodavanje malo ricinusovog ulja, biljnog ulja napravljenog od ricinusovih sjemenki, odlično pomaže u tom zadatku. Novi proizvod su nazvali „Castrol”. 1919. godine John Alcock i Arthur Brown odabrali su Castrol za podmazivanje motora na prvom letu preko Atlantskog oceana.

CC Wakefield je pomogao razviti novu vrstu motornog ulja, ali bio i prvi koji je iskoristio nov način da klijenti primijete proizvod: sponzorstvo. Naziv Castrol pojavio se na reklamnim natpisima i zastavama na natjecateljskim avijacijskim događajima, automobilskim trkama i pokušajima postavljanja svjetskih brzinskih rekorda.

Do 1960. godine, naziv motornog ulja postao je poznatije od samog osnivača tvrtke i tako je „CC Wakefield& Company” postala jednostavno Castrol Ltd. 1966. godine je kompanija Burmah Oil Company kupila Castrol, a 2000. godine je BP kupio Burmah-Castrol.

Osim tradicionalne strasti prema brzini, brend Castrola predstavlja i inovaciju i performanse.

  • 2012. godine NASA-in Rover Curiosity započeo je sa svojom misijom na Marsu, podmazan Castrolovom mašću
  • 2015. Castrol je predstavio Nexcel, sustav zamjene ulja osmišljen kako bi se smanjile emisije iz ispušnih cijevi, recikliralo upotrijebljeno ulje i pojednostavila zamjena ulja
  • 2017. godine Castrol je predstavio svoje prvo biosintetičko motorno ulje s 25 % obnovljivog ulja na bazi biljaka

Danas Castrol razvija i testira nove proizvode i poslovne modele kako bi se prilagodio novim zahtjevima održivosti, mobilnosti i digitalizacije.

Neki od novih proizvoda su:

  • tekućine za obradu metala koje industriji omogućuju upotrebu manje količine vode
  • tekućine za prijenos koje se koriste na najnovijim električnim automobilima.
  • Investiranje u zajedničke pothvate radi razvoja novih digitalnih platformi
  • smanjenje troškova rada vjetroturbina predviđanjem vremena kada će im trebati održavanje
  • omogućavanje vozačima da servise automobila rezerviraju online u radionicama koje su preporučili korisnici
  • primjena strojnog učenja za smanjenje količine goriva koje koriste brodovi.

Castrolov uspjeh u velikoj je mjeri zasluga filozofije Charlesa Wakefielda. U razvoju novih Castrolovih ulja pouzdao se u pomoć i komentare svojih klijenata jer je predvidio da je partnerski rad najbolji način postizanja uspjeha za sve strane. Objašnjenje je danas jednako relevantno kao i tada.

WEB STRANICA