DENSO

DENSO posluje u preko 220 podružnica ali i partnera u 38 zemalja.

Denso je japanska kompanija koja je nastala još davne 1949. godine i to kao Nippondenso, Ltd., a nastala je odvojivši se od Toyota Motorsa te je imala početni kapital od 15 miliona jena. Kompanija se odmah počela baviti proizvodnjom najrazličitijih dijelova za vozila, a danas joj je jedna od osnovnih djelatnosti proizvodnja egr ventila koji su namijenjeni većoj zaštiti okoliša od štetnih plinova (dakle za manju emisiju štetnih plinova) te ujedno i smanjuju potrošnju goriva, što znači da su važan ekološki i ekonomski čimbenik te se ugrađuju u vozila novije proizvodnje. Posebno su ponosni na svoju kooperaciju s njemačkih Boschem koja je započela još 1953. godine.

Zapošljavaju preko 152.000 radnika u svim aspektima automobilske industrije: od prodaje do razvoja prozivoda, pa preko dizajna i proizvodnje.


Kompanija je za svoje dijelove tokom godina dobila najrazličitije nagrade za kvalitetu, primjera radi nagrada Deming 1961. godine, kao tadašnja najprestižnija nagrada za kvalitetu ili zlatna medalja 1977. godine na International Youth Skill Olympics. Kompanija je s vremenom otvorila mnogo tvornica, ali i podružnica na različitim kontinentima, primjerice u Italiji, Maroku, Rusiji, itd. Glavni cilj kompanije Denso je stremljenje prema visokoj klasi što se tiče kvalitete, potom ulaganje u inovacije i to prije svega saradnjom na globalnom nivou te na taj način planiraju postati vodeča kompanija u proizvodnji auto dijelova.

Kompanija razvija i proizvodi različite autodijelove, uključujući dijelove benzinskih i dizelskih motora, hibridne dijelove vozila, sisteme za kontrolu klime, instrument table, sisteme zračnih jastuka, radarske sisteme prije sudara i svjećice. Denso takođe razvija i proizvodi ne-automobilske komponente, poput opreme za grijanje u domaćinstvu i industrijskih robota. Industrijski robot Denso stekao je široku pažnju javnosti u Japanu.

U junu 2020. godine, Denso je najavio otvaranje svog "Centra za inovaciju elektrifikacijom" u svom pogonu u Anjōu. Pogon će podržati razvoj kompanije i proizvoda i tehnologija za električna i hibridna vozila.


U 2014. godini globalna prodaja Denso-a podijeljena je na sljedeći način:

  • Termalni sistemi: 30,4%
  • Sistemi upravljanja pogonskim sklopom: 35,0%
  • Elektronski sistemi: 15,3%
  • Električni sistemi: 9,4%
  • Elektromotori: 7,0%
  • Ostali automobilski proizvodi: 1,4%
  • Industrijski sistemi, potrošački proizvodi: 1,1%
  • Ostali ne-automobilski proizvodi: 0,4%

WEB STRANICA